Skötsel

Ditt akvarium är ett levande ekosystem!

 

När du köpt nya fiskar till akvariet så måste dom skolas in i akvariet. Här följer enklare instruktioner för att optimera överlevnaden hos fiskarna.

Lägg påsen utan att knyta upp den i akvariet i 20 minuter, detta för att det ska bli samma temperatur. Efter 20 minuter knyts/klipps påsen upp och ta ca 1 dl vatten från akvariet och lägg i påsen, upprepa 3 ggr med 5-10 minuters mellanrum.

När detta är färdigt så hälls vattnet bort genom en håv och endast fiskarna läggs i akvariet.

 

Sugen på akvarium? Så här startar du upp på ett enkelt sätt!

Skölj grusen/sanden och lägg i akvariet, fyll upp med vatten och sätt i pump, doppvärmare, växter och eventuella dekorationer. Droppa i startkultur och vattenberedningsmedel enligt instruktionerna på flaskan. Sätt igång pump och doppvärmare när de är helt täckta av vatten. Använd vanligt vatten ur kranen, tänk på att vi har kalkrikt vatten på ön så var försiktig med förhårdande produkter såsom ektosonsalt och ha gärna någon rot i akvariet som gör vattnet mjukare. Efter 4-6 dagar kan du tillsätta några fiskar, ju längre du väntar desto större överlevnadschans för fiskarna. I början är det bra att göra lite tätare vattenbyten(mer information längre ner.) Tillsätt därefter fiskar efter tycke och smak i lugn takt, tänk på att mata sparsamt och att ha tänt 6-8 timmar per dygn.

Hur sköter jag om akvariet?

Vi rekommenderar ett vattenbyte varje vecka på ca en tredjedel, där vatten tas ifrån ytan. Var tredje vecka är det bra om man bottensuger akvariet(töm inte mer än en tredjedel av akvariet), försök att inte göra rent pumpen samtidigt.

 

TIPS!

Fiskarna växer inte efter akvariet så välj fiskar som passar ditt akvarium!

Akvarium är små ekosystem, man kommer långt med sunt förnuft och krångla inte till det.

Vi gör gratis vattentest och hjälper gärna till om man får problem!

Vanligaste orsaken till algöverväxt är att man matar för mycket och har för mycket tänt!

 

fish
ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 10-18

Lördag och Söndag 10-15

Kloklippning drop-in
Tisdagar 10-12
Torsdagar 15-17

SKARPHÄLLSGATAN 8
TEL 0498-21 93 44
info@zoomarket.se